Maastricht 043 - 321 59 29 | Heerlen 045 - 571 39 33

Ook de Overheid heeft fiscale maatregelen aangekondigd om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Die maatregelen zijn vooral erop gericht om liquiditeitsproblemen bij de ondernemingen te voorkomen en mitsdien kan een bijzonder uitstel van betaling gedaan worden voor de verschuldigde inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Let wel, het is uitstel en geen afstel. Eens zal het bedrag betaald moeten worden.

Dat is anders met de regeling “Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)” (voorheen:  “werktijdverkortingsregeling”). De aldaar toegekende bedragen hoeven niet terugbetaald te worden.

Hoe werkt het bijzonder uitstel van betaling?
Als ondernemer moet je schriftelijk motiveren in een brief aan de Belastingdienst dat de onderneming door de coronacrisis in de problemen is gekomen. Zodra het verzoek om uitstel van betaling van de betreffende Belastingdienst is ontvangen, zal de invordering van die belastingschuld worden stilgezet. Let opnieuw op, want de inhoudelijke beoordeling of in aanmerking wordt gekomen voor een uitstel wordt pas later beoordeeld en kan uitwijzen dat wel betaald moet worden.

Wat dient vermeld te worden in het verzoek aan de Belastingdienst?
Het moet gaan om werkelijk bestaande betalingsproblemen die tijdelijk van aard zijn en de betalingsproblemen zullen voor een bepaald tijdstip opgelost zijn. Tot slot, dat spreekt voor zich, moet er sprake zijn van een levensvatbare onderneming.

Deze deskundigenverklaring, zoals die genoemd wordt, dient binnen twee weken na het verzoek om uitstel aan de Belastingdienst te worden gezonden.

Een telefonische aanvraag om kort uitstel:
Dit betreft een uitstel van vier maanden vanaf de uiterste datum betaalbaar van de aanslag, maar dan moet aan de volgende zes voorwaarden voldaan zijn:

  1. Er moet altijd op tijd aangifte gedaan zijn;
  2. Er is niet voor deze aanslag eerder uitstel verzocht;
  3. De totale openstaande belastingschuld is minder dan € 20.000,-;
  4. U heeft geen openstaande aanslagen uit het verleden. Met andere woorden, u beschikt niet over dwangbevelen;
  5. Het betreft geen voorlopige aanslag inkomstenbelasting vennootschapsbelasting over 2020 met een datum vóór 1 november 2020;
  6. Er is alleen kort telefonisch uitstel van betaling te verkrijgen voor een (naheffings)aanslag. Dat betekent dat voor BTW en loonheffing pas uitstel gevraagd kan worden op het moment dat er een naheffingsaanslag wordt opgelegd.

Betalingsregeling voor maximaal 12 maanden.
Indien u niet voldoet aan de voorwaarden voor het kort uitstel of als u een langere periode dan 4 maanden en maximaal 12 maanden uitstel verwacht nodig te hebben, dient een schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst te worden ingediend. Het betreffende noodzakelijke formulier is de downloaden van de site van de Belastingdienst.

Melding betalingsonmacht
Ondanks dat er een uitstelverzoek is gedaan, zal de betalingsonmacht op de normale wijze dienen plaats te vinden. U dient dat te melden via een formulier dat van de site van de Belastingdienst kan worden gedownload.

Een melding van betalingsonmacht, levert niet automatisch het uitstel van betaling op in het kader van de coronacrisis.

Boeten?
Omdat de Belastingdienst niet tijdig betaald wordt, kan een boete opgelegd worden. Maar de Belastingdienst heeft laten weten dat zij de komende tijd geen boeten opleggen voor het niet tijdig betalen van belasting. Vooralsnog is dat niet helemaal duidelijk voor welke belastingen dat dat geldt, maar in zijn algemeenheid wordt ervan uitgegaan dat dat geldt voor de loonbelasting en de omzetbelasting.

Vragen?
De medewerkers van Kerckhoffs Advocaten staan u nog steeds gaarne te woord voor het beantwoorden van vragen. Schroom niet om te bellen.