Maastricht 043 - 321 59 29 | Heerlen 045 - 571 39 33

De vaccinatie van de Nederlandse bevolking tegen COVID-19 verloopt zo snel als het gemiddelde tempo in de Europese Unie. Echter, niet iedereen is van bereid om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (lees: ‘CBS’) blijkt dat 7 op de 10 mensen bereid is tot het nemen van een vaccinatie tegen corona.[1]

 

Hoe ga je als werkgever om met de mensen die niet bereid zijn tot het nemen van een vaccinatie en hoe weet je als werkgever of de werknemer gevaccineerd is?

 

In de Nederlandse grondwet is het recht op onaantastbaarheid van het lichaam vastgelegd. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (lees: ‘EVRM’) kent een soortgelijke bepaling. Daarin staat dat ieder mens het recht heeft om zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit. Kortom: op grond hiervan mag de werkgever de werknemer niet verplichten tot vaccinatie. Evenmin is het op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (lees: de ‘AVG’) toegestaan om aan werknemers te vragen of zij zijn gevaccineerd. Informatie over vaccinatie is een gegeven over de gezondheid van de werknemer en daarmee een bijzonder persoonsgegeven. Deze gegevens mogen slechts in uitzonderingsgevallen worden verwerkt.

 

Tip: schakel als werkgever de bedrijfsarts in

De bedrijfsarts heeft meer mogelijkheden. Immers, deze mag vragen of de werknemer is gevaccineerd. Hiervoor moet de bedrijfsarts wel een goede reden hebben. Een voorbeeld van een goede reden kan zijn dat de werknemer met kwetsbare mensen werkt. Dit is in de zorgsector doorgaans het geval. Echter, de werknemer mag daarna zelf bepalen of hij deze vraag beantwoordt. De bedrijfsarts mag deze informatie overigens niet delen met u als werkgever. Het is voor de bedrijfsarts overigens wel mogelijk om een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers te delen.

 

Mocht de werknemer reeds zelf aangeven niet gevaccineerd te zijn, dan is het niet toegestaan om de functie en/of werkplek van de werknemer (eenzijdig) te wijzigen. Het is aan de bedrijfsarts om te beoordelen of een dergelijke wijziging noodzakelijk is.

 

Aldus bestaat in Nederland geen wettelijke vaccinatieplicht. De werkgever kan de werknemer zodoende niet verplichten om zich te laten vaccineren.

 

Heeft u vragen of wilt u graag advies? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij voorzien u graag van advies.

 

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/21/7-op-de-10-mensen-bereid-tot-vaccinatie-tegen-corona.