Met de meivakantie in het vooruitzicht worden werkgevers veelvuldig geconfronteerd met de vraag om het vakantieverlof van werknemers in te trekken omdat zij door de beperkende maatregelen hier niet volledig van kunnen genieten. Andersom worden werknemers benaderd met het verzoek van de werkgever om verplicht vakantiedagen op te nemen zodat op een later moment – als de coronamaatregelen worden versoepeld of opgeheven – voldoende werknemers beschikbaar zijn om de omzetachterstand in te halen. De vraag is hoe hiermee om te gaan.
Vanuit de regelgeving bekeken bestaat er geen recht voor werknemers om een door de werkgever eenmaal goedgekeurde verlofaanvraag eenzijdig (zonder toestemming) in te trekken omdat het opnemen van verlof tijdens de coronacrisis niet goed uitkomt. De werkgever hoeft met een dergelijk verzoek dan ook niet in te stemmen. Eenmaal aangevraagd en goedgekeurd verlof mag in deze periode in stand blijven.
Daartegenover staat dat werkgevers werknemers niet kunnen verplichten tot het opnemen van verlofdagen omdat er als gevolg van de coronacrisis geen of minder werk is. Hierbij komt dat op dit moment steunmaatregelen van kracht zijn om deze situatie te kunnen ondervangen. In het geval een verzoek om een steunmaatregel wordt afgewezen kan het echter zinvol zijn om met uw medewerkers te bespreken welke maatregelen er nodig zijn om baanbehoud te kunnen garanderen. Het opnemen van verlof zou hier onderdeel vanuit kunnen maken.
Bij deze en andere corona gerelateerde arbeidsvraagstukken blijft voorop staan dat vanuit het perspectief van goed werkgever- en werknemerschap tot de juiste oplossingen moet worden gekomen. Blijf daarom met uw werknemers in gesprek om vanuit een gezamenlijk belang ook op economisch vlak deze crisis te doorstaan.
Mocht u vragen hebben, dan vernemen wij die graag.