Veel werkgevers en werknemers hebben de afgelopen weken gebruik gemaakt van de steunmaatregelen van de overheid (NOW, TOZO en TOGS) en een verzoek ingediend voor een tegemoetkoming in de kosten. Het overheidsorgaan dat belast is met de uitvoering van de maatregel zal dan een beslissing nemen op dit verzoek. Deze beslissing zal niet in alle gevallen positief uitvallen. De vraag rijst dan wat u hiertegen kunt doen.
Als u door een beslissing van een bestuursorgaan persoonlijk in uw belangen wordt getroffen, kunt u bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Voor de NOW regeling betekent dit dat bezwaar moet worden ingediend bij de RvB UWV. Voor de TOZO is de gemeente het verantwoordelijke orgaan en voor de TOGS betreft het de RVO.
Op het besluit staat aangegeven hoe u het bezwaarschrift kunt indienen en binnen welke termijn. U moet er dan voor zorgen dat uw bezwaarschrift binnen de aangegeven termijn bij het bestuursorgaan is. Als uw bezwaarschrift te laat binnen komt, kan het niet niet-ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat uw bezwaarschrift niet in behandeling wordt genomen.
In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval vermelden:
- uw naam en adres;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;
- een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar wilt maken;
- de reden waarom u bezwaar maakt;
- u moet het bezwaarschrift ondertekenen.
Het bestuursorgaan neemt over het algemeen binnen zes weken na het verstrijken van de bezwaartermijn een beslissing op het bezwaar. Het kan zijn dat u deze termijn niet kunt afwachten omdat de beslissing intussen te ingrijpende gevolgen voor u heeft. U kunt dan tijdens de bezwaarschriftprocedure de rechter vragen een ‘voorlopige voorziening’ te treffen. Dit betekent dat een speciale regeling kan worden getroffen voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is.
Als u het niet eens bent met de beslissing op bezwaar kunt u binnen zes weken na de dag van verzending, beroep instellen bij de rechtbank (afdeling bestuursrecht). U moet dan een beroepschrift indienen.
In de bezwaarprocedure en ook in hoger beroep bent u niet verplicht een advocaat in de arm te nemen. In de meeste gevallen doet u er wel goed aan om in ieder geval advies te vragen aan een juridisch deskundige.