Maastricht 043 - 321 59 29 | Heerlen 045 - 571 39 33

Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder te trouwen. Toch realiseren veel samenwoners zich niet welke financiële risico’s zij lopen, vooral als zij geen duidelijke afspraken maken over hun gezamenlijke en privé-uitgaven. Een belangrijk onderwerp hierbij zijn de zogenoemde vergoedingsrechten.

 

Vergoedingsrechten ontstaan wanneer één partner met zijn of haar privévermogen investeert in iets dat gezamenlijk eigendom wordt of is, zoals de koop of verbouwing van een woning. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van een deel van de aankoopprijs of het aflossen van de gezamenlijke hypotheek met privéspaargeld. Bij het einde van de relatie heeft deze partner recht op vergoeding van het geïnvesteerde bedrag. Maar in de praktijk blijkt dit zonder goede afspraken lastig te bewijzen.

 

Juist daarom is het opstellen van een samenlevingscontract essentieel. Hierin kunnen samenwoners vooraf vastleggen hoe zij met gezamenlijke kosten omgaan, hoe investeringen worden verrekend en wanneer vergoedingsrechten ontstaan. Ook kan worden afgesproken hoe uit elkaar gaan financieel wordt afgehandeld. Zo’n contract biedt duidelijkheid en voorkomt discussies achteraf.

 

Zonder samenlevingscontract zijn samenwoners voor de wet in veel opzichten vreemden voor elkaar. Bij een relatiebreuk of overlijden kan het ontbreken van afspraken ertoe leiden dat privé-investeringen niet worden terugbetaald, simpelweg omdat het juridisch moeilijk is deze aanspraken aan te tonen.

 

Kortom: samenwonen zonder duidelijke afspraken kan financieel grote gevolgen hebben. Een goed samenlevingscontract biedt niet alleen duidelijkheid, maar ook bescherming.

 

Meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op.