Op 14 augustus jl. heeft de Rechtbank Amsterdam een opvallende uitspraak gedaan waarin een zieke werknemer na twee jaar ziekte een hoge billijke vergoeding kreeg toegewezen. Dat is uitzonderlijk te noemen. Wat was er gebeurd?
Werknemer was in dienst bij een IT-bedrijf. Ten gevolge van chronische tinnitus (piepgeluiden) in zijn oor en autisme was de werknemer ziek geworden. Na zijn ziekmelding werden er aan het IT-bedrijf verschillende adviezen afgegeven door arbeidsdeskundigen en het UWV over hoe de arbeidsomstandigheden van de werknemer konden worden aangepast om hem te laten re-integreren. Volgens de Rechtbank heeft het IT-bedrijf echter onvoldoende oog gehad voor de beperkingen van werknemer en is er onvoldoende zorg geweest voor de benodigde aanpassingen van de arbeidsomstandigheden om hem in staat te stellen zijn eigen werkzaamheden duurzaam te laten verrichten.
De Rechtbank Amsterdam concludeert uiteindelijk dat vorengenoemde houding van werkgever als verwijtbaar nalaten kan worden gekwalificeerd. De door werknemer verzochte billijke vergoeding wordt dan ook toegewezen. Uiteindelijk wordt het IT-bedrijf veroordeelt tot betaling van € 60.000,- bruto aan billijke vergoeding aan werknemer, die volgens de Rechtbank Amsterdam recht heeft op vergoeding van immateriële schade omdat het IT-bedrijf een verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.