Op 9 november 2023 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij de stand van zaken weergeeft met betrekking tot de Wet betaalbare huur. Deze wet zou ingevoerd worden per 1 januari 2024, maar in de brief is door de minister aangekondigd dat deze datum niet meer haalbaar is. Voor nu is de streefdatum voor inwerkingtreding 1 juli 2024.
Het Wetsvoorstel betaalbare huur regelt twee zaken. Allereerst wordt de huurprijsbescherming die geldt voor het lage segment verder uitgebreid naar zelfstandige woningen in het middensegment. Dit betekent dat het zogenaamde woningwaarderingstelsel (het WWS) van toepassing wordt op zelfstandige huurwoningen tot en met 186 punten. De daarbij behorende huurgrens (€ 1.123,14 per juli 2023) gaat als plafond gelden voor de woningen in dit segment.
Daarnaast wordt de huurprijsbescherming op grond van het WWS voor alle huurders en verhuurders in het lage- en middensegment dwingend in plaats van afdwingbaar. Dit houdt in dat er een verbod gaat gelden om een woonruimte te verhuren met een huurprijs die hoger ligt dan op grond van het WWS is toegestaan. Gemeentes moeten hierop gaan toezien. De WWS wordt ook gemoderniseerd en vereenvoudigd.
Ten tweede voorziet het wetsvoorstel in een nieuwbouwopslag. In de eerste versie van het wetsvoorstel zag deze regeling er zo uit, dat huurprijzen van nieuwbouwwoningen die (a) in gebruik worden genomen na de ingang van het wetsvoorstel, en (b) waarvan de start van de bouw vóór 1 januari 2025 ligt, gedurende tien jaar verhoogd mochten worden met een percentage van 5% bovenop de maximale huurprijs volgens het WWS. In zijn brief van 9 november jl. heeft de minister aangekondigd dat deze regeling wordt uitgebreid. Allereerst wordt de start-bouwdatum gewijzigd naar 1 januari 2026. Daarnaast wordt het percentage van de nieuwbouwopslag verhoogd naar 10% van de maximale huurprijs volgens het WWS.
Beide Kamers moeten het wetsvoorstel nog beoordelen, en ook de gemeentes en de Huurcommissie mogen hun blik nog op het voorstel werpen.
Heeft u nu al vragen over het wetsvoorstel? Neem dan gerust contact met ons op.